Luomuruokaa vauvalle

Toivepostauksena päätin tehdä jatkoa vauvan luomusoseiden valmistuksesta. Aihe tuntuikin kiinnostavan useampia joka yllätti mut täysin. Tämähän sopii mulle mainiosti, sillä olen innostunut ruoan valmistuksesta lapselle erityisen paljon. Mä en ole todellakaan meidän talossa se, joka näkyy keittiössä kokkailemassa. On siis ollut itsellenikin melkoinen yllätys löytää itseni lieden ääreltä. Alusta asti meille on ollut selvää, että vauvalle tehdään ruokia itse. Ajatuksena kuitenkin oli kaupasta löytyvien makeiden soseiden hyödyntäminen. Tämähän ei tullut meille missään kohtaa mahdolliseksi, sillä Fransin allergiat ovat sen verran laajat, ettei vaihtoehtoja ollut kuin tehdä kaikki itse. Monet valmiit soseet sisälsivät muun muassa omenaa tai rypäletäysmehutiivistettä, jotka oletettavasti olivat allergian tekijöitä.

Kun aloitin valmistamaan soseita en ollut useampaan kokeilukertaan oikein tyytyväinen. Tuntui, että koostumuksessa tai maussa aina mättäsi joku. No eihän näissä mausteitakaan ole, johon on tottunut itse, mutta halusin tehdä näistä vielä parempia. Pian alkoikin löytymään oikeanlaisempi tekniikka ja soseisiin lisättävät öljyt tai muut hienosäädöt. Kiitos Pipsa Hurmerinnan kirjoittaman Pipsan keittokirja pienelle ihmiselle -kirjan! Lainaankin Pipsan sanoja kirjasta, jotka herättivät ajatuksia.

”Tee päätös, että haluat tarjota lapsellesi parhaat eväät tulevaisuuteen tekemällä oikeita valintoja ruoan suhteen. Lapsena opitut tavat hän kantaa mukanaan läpi koko elämänsä. Hyvät ruokailutottumukset ovat mielestäni yksi tärkeimmistä asioista, jotka voit lapsellesi opettaa.”

-Pipsa Hurmerinta

Ravitsemusterapeutin ja lääkärin suosituksesta lähdin valmistamaan ruoat luomuna ja raaka-aineina käytän Suomalaisia tuotteita niin paljon, kuin mahdollista. En oikeastaan osaa sanoa mikä sai mut innostumaan luomuruoasta näin kovin -ehkä se ajatus sen puhtaudesta. Tuntuu, että näin pystyn antamaan lapselleni omasta mielestäni parhainta mahdollista ravintoa. Muutamia erilaisia ruokalajeja on tullut nyt testailtua ja pikkuhiljaa on löytänyt oikeanlaisemman tekniikan tehdä eri raaka-aineista saaden niistä mahdollisimman sileitä soseita. Meillä on tähän mennessä maisteltu luumua, päärynää, mustikkaa, banaania, aprikoosia, persikkaa, porkkanaa, bataattia, poroa, kalkkunaa, kanaa, kuhaa, kukkakaalia, parsakaalia ja kesäkurpitsaa. Lisäksi on ollut Sinlac-erityisriisipuurojauhetta ja kaurapuuroa. Soseiden tekoon on varmasti useampia tyylejä ja voisinkin jakaa omia vinkkejä ja parhaita reseptejä teille.

Vinkkejä

Monissa ohjeissa mm. banaani soseutetaan sellaisenaan, itse suosittelisin kuitenkin paloittelemaan banaanin kattilaan, lisäämään joukkoon hiukan vettä ja keittämään sen soseeksi. Tämä on maistunut meillä parhaiten ja ollut helppo pakastettava. Banaanin joukkoon on myös helppo lisätä marjoja, kun ei tarvitse lisäillä riisijauhoa kiinteyttämään sosetta.Kesäkurpitsasose on epäonnistunut jo useampaan kertaan ja suosittelisinkin, ettei sitä keittäessä lisäisi juurikaan vettä sillä muuten siitä tulee helposti ihan litkua. Olen itse poistanut kesäkurpitsasta aina siemenellisen keskiosan omenaporalla. Lihat olen murskannut hienoksi murskaksi kasvisten sekaan sauvasekottimeemme kuuluvalla kannellisella minileikkurilla. Myös vaikeammin soseutuvat kasvikset soseutuvat tällä helpoiten!

Ohjeita soseisiin, joita on helppo hyödyntää eri raaka-aineissa

BATAATTISOSE 4kk->
1 bataatti
vettä sen mukaan kuinka löysää soseesta haluaa
1-2 tl ruokaöljyä

Pese ja kuori bataatti huolellisesti. Pilko paloiksi ja keitä kattilassa noin. 15min niin, että vesi peittää bataatit. Kaada keitinvesi erilliseen astiaan. Soseuta bataatteja lisäten keitinvettä pikkuhiljaa halutun määrän verran, kunnes sose on sopivan löysää.

APRIKOOSISOSE 4kk->
300g kuivattuja aprikooseja (sulfiitittomia)
vettä

Laita aprikoosit kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että ne peittyvät. Kiehauta ja anna hautua miedolla lämmöllä noin. 15min. Kaada liemi erilliseen astiaan. Soseuta aprikoosit ja lisää joukkoon keitinlientä haluttu määrä, kunnes sose on sopivan löysää.

Me annettiin Fransille tätä sosetta Sinlac-riisipuuron joukossa.

BANAANI-MUSTIKKASOSE 4kk->
100g kotimaisia mustikoita, tuoreita tai pakastettuja
1 banaani
vettä

Pilko ja keitä banaanin pienessä määrässä vettä. Kun banaanit ovat soseutuneet anna seoksen jäähtyä. Lisää mustikat ja soseuta. Lisää tarvittaessa vettä

KUKKAKAALI-KUHASOSE 5kk->
1 pienehkö luomukukkakaali
100g kuhaa tai muuta vaaleaa kalaa
1/2 dl oliiviöljyä
1dl vettä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pese kukkakaali ja irroita kukinnot. Leikkaa kukinnot pieniksi paloiksi. Voitele uunivuoka ja lisää kukkakaalit vuokaan. Leikkaa kala isohkoiksi paloiksi kukkakaalien päälle. Kaada sekaan puolet oliiviöljystä ja 1/2 dl vettä. Kypsennä uunissa noin 30min/ kunnes kukkakaalit ovat pehmeitä. Soseuta seos, lisää loput öljystä ja lisää tarvittaessa vettä.

KURPITSA-KOOKOSSOSE 5kk->
500g kurpitsaa
1 tlk (4dl) kookosmaitoa
tilkka vettä

halutessaan ripaus kanelia ja muskottipähkinää (huom! Suomessa myytävässä kanelissa on kumariinia, joka on haitallista maksalle eli tätä ei pidä syödä usein. Ceyloninkaneli ei sisällä kumariinia)
Kuori ja paloittele kurpitsa ja poista sen siemenet. Laita palat kattilaan ja lisää joukkoon kookosmaito. Laita purkkiin tilkka vettä ja lisää se vielä joukkoon. Lisää tarvittaessa vettä niin, että kurpitsat ovat peittyneet. Keitä seosta kunnes kurpitsat ovat pehmeitä noin 20min. Soseuta ja lisää tarvittaessa vettä.

-Iida

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös